Živnostníci oklamali štát príspevkami na podnikanie

07.12.2011 Celý región

BRATISLAVA 7. decembra (WEBNOVINY) - Úrad boja proti korupcii ukončil vyšetrovanie dvoch samostatných prípadov zneužitia finančnej pomoci štátu a eurofondov.

Vyšetrovatelia navrhli obžalovať z poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev Romana P. z Ružomberka a Gustáva P. zo Starej Ľubovne navyše aj zo subvenčného podvodu.

Podľa polície živnostníci príspevok poskytnutý úradmi práce určený na rozbeh podnikania použili na iné účely – vlastnú potrebu, čím spôsobili škodu za viac ako tritisíc eur.

Prvý prípad sa stal v Ružomberku. Ako agentúru SITA informoval hovorca Prezídia PZ Michal Slivka, Roman P. požiadal úrad práce, sociálnych vecí a rodiny s podnikateľským zámerom o príspevok na samostatne zárobkovú činnosť. Uzavrel s úradom práce dohodu o poskytnutí príspevku a na účet dostal 2,5 tisíca eur. Peniaze však nepoužil na podnikanie, ale väčšiu časť z nich použil pre vlastnú potrebu. Pri kontrole úradu práce navyše v rozpore so zákonom nepredložil povinné doklady, uviedol Slivka.

Podobný prípad sa stal aj v Starej Ľubovni. Gustáv P. chcel podnikať v lesníctve a na začiatok potreboval peniaze, preto požiadal tamojší úrad práce o príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť. Uzavreli dohodu, podľa nej mal vykonávať služby v lesníctve minimálne dva roky. Príspevok bol určený na povinné odvody a zakúpenie lesnej techniky, Gustáv P. získal viac 2,5 tisíca eur, dohodu však porušil a samostatne zárobkovú činnosť nevykonával, podotkol Slivka. Takmer polovicu finančnej pomoci - „subvencie“ použil v rozpore nielen s dohodou, ale aj zákonom pre vlastnú potrebu. Vyšetrovateľ ho preto obvinil z trestného činu poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev a tým, že živnosť nevykonával aj zo subvenčného podvodu. Romanovi P. v prípade dokázania viny hrozí trest od šiestich mesiacov do troch rokov. Gustávovi P. od jedného až do piatich rokov. Obaja sú stíhaní na slobode.
 

Vyberte región